Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Tι είναι ο γλυκαιμικός δέκτης μια τροφής και πως χρησιμοποιείτε για τον σχεδιασμό γευμάτων

Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μας βοηθά να αξιολογήσουμε πόσο αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα 2 -3 ώρες μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου, συγκριτικά με ένα τρόφιμο αναφοράς που συνήθως είναι η γλυκόζη ή το λευκό ψωμί.
Τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου ενώ τρόφιμα με χαμηλό ΓΔ έχουν πολύ μικρότερη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Εδώ βέβαια χρειάζεται προσοχή, γιατί δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να επιλέγουμε ένα τρόφιμο έχοντας ως μέτρο σύγκρισης μόνο τον γλυκαιμικό του δείκτη.
Για παράδειγμα οι τροφές που είναι πλούσιες σε κορεσμένο λίπος έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με άλλες τροφές που έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη αλλά είναι πολύ πιο υγιεινές.
H χρήση του ΓΔ για τον σχεδιασμό των γευμάτων είναι μάλλον μια πολύπλοκη διαδικασία.
Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την τιμή του ΓΔ σε μια τροφή, όπως ο τρόπος παρασκευής της και τα συνοδευτικά της.
Πχ μία βραστή πατάτα έχει χαμηλότερη τιμή στο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με την ίδια ποσότητα ψητής πατάτας.
Η προσθήκη ινών μαζί με μια ένα οποιοδήποτε τρόφιμο μειώνει το γλυκαιμικό δείκτη του τροφίμου.
Ένα γεύμα με ρύζι και σαλάτα έχει χαμηλότερο ΓΔ συγκριτικά με ένα γεύμα που θα περιλαμβάνει σκέτο ρύζι.
Επίσης το καστανό ρύζι και τα σιτηρά ολικής έχουν χαμηλότερο ΓΔ σε σχέση με τα λευκά λόγω, της υψηλής τους περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.
Αυτό που θα πρέπει να κατανοήσεις και με βάση αυτό να κινηθείς, είναι ότι όλοι οι υδατάνθρακες δεν είναι ίδιοι.
Φαντάσου όλους τους υδατάνθρακες που περιέχουν οι τροφές σε μια σειρά.
Στη μία άκρη είναι το σιτάρι ολικής αλέσεως, η βρώμη και το καστανό ρύζι.
Στη μέση είναι το λευκό ψωμί και γενικά το λευκό αλεύρι, το άσπρο ρύζι, οι πατάτες και τα μακαρόνια.
Στο άλλο άκρο βρίσκονται τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα μπισκότα και τα γλυκά.
Είναι εύκολο - όλοι μας - να επιλέξουμε προς τα που θα πρέπει να γέρνει αυτή η ζυγαριά στην καθημερινή μας διατροφή !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου