Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Διατροφικοί μύθοι και πραγματικότητα (part 2)

«Δίαιτα αποτοξίνωσης τώρα για καθαρό οργανισμό»

Εκατοντάδες δημοσιεύματα υπόσχονται θαύματα για την υγεία του οργανισμού συστήνοντας διάφορα ροφήματα ή σούπες φρούτων και λαχανικών με σκοπό την κάθαρση του οργανισμού και την ταυτόχρονη απώλεια βάρους. Έτσι η αποτοξίνωση συνδυάζει τις δύο μεγαλύτερες ανησυχίες του ανθρώπου, το να είναι υγιής και να έχει ιδανικό σωματικό βάρος, με τέτοιο τρόπο, που τελικά η αποτοξίνωση φαντάζει μονόδρομος σε μια τοξική και δύσκολη καθημερινότητα.
Ισχύει;
Δυστυχώς, τα φρούτα και τα λαχανικά δε διαθέτουν μαγικές ιδιότητες και, δυστυχώς, η κατανάλωσή τους δεν αποτελεί από μόνη της πανάκεια. Στην πραγματικότητα, άτομα που ακολουθούν δίαιτες αποτοξίνωσης για μεγάλο χρονικό διάστημα στερούν από τον οργανισμό τους απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως οι πρωτεΐνες και το λίπος, ενώ προσλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζεται άμεσα και αρνητικά η μυϊκή μάζα, ενώ η υπερκατανάλωση υδατανθράκων οδηγεί τελικά σε αύξηση του σωματικού βάρους.
Όσο δε αφορά την αποτοξίνωση αυτή καθεαυτή, τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν στον οργανισμό βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αλλά δεν έχουν την ιδιότητα να τον καθαρίσουν. Το ρόλο αυτό, αντίθετα, έχουν στον οργανισμό τρία όργανα. Το συκώτι, που αποτελεί το κύριο όργανο αποτοξίνωσης του οργανισμού, το έντερο και τα νεφρά, όπου αποβάλλουν μέσω ούρων και κοπράνων τις περιττές για τον οργανισμό ουσίες.
Στερητικές δίαιτες, λοιπόν, δε σημαίνει αυτόματα και καλή υγεία για τον οργανισμό. Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, η άσκηση, η αποφυγή του στρες και μία καλή ζωή, από την άλλη, σημαίνουν.

«Μην καταναλώνετε βραδινό μετά τις 8 το βράδυ»

Ακούγεται συχνά η φράση πως κάποιος που κάνει δίαιτα ή θέλει να είναι υγιής θα πρέπει να καταναλώνει το τελευταίο του γεύμα πριν τις 8 το βράδυ. Ο οργανισμός μετά τις 8 δεν μπορεί να κάψει τις θερμίδες που προσλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο και επομένως, αν κάποιος καταναλώσει φαγητό μετά τις 8, αναπόφευκτα θα αυξήσει το βάρος του.
Ισχύει;
Ας πάρουμε την παραπάνω παραδοχή ως αληθινή. Ας υποθέσουμε ότι όντως μετά τις 8 το βράδυ δε θα πρέπει να καταναλώσουμε κανένα γεύμα, αφού ο οργανισμός μας υπολειτουργεί και άρα το βάρος μας τελικά θα αυξηθεί. Ας απαντήσουμε τώρα τις δυο επόμενες ερωτήσεις. Ερώτηση πρώτη: «Εγώ που δουλεύω βράδυ, θα μείνω νηστικός μέχρι το πρωί;». Ερώτηση δεύτερη: «Από ποια ώρα και μετά ο οργανισμός λειτουργεί πάλι κανονικά και είναι ασφαλές να καταναλώσω κάποιο γεύμα;»
Αν δεν μπορείτε να απαντήσετε με σιγουριά στα παραπάνω ερωτήματα έχετε μόλις διαψεύσει τον παραπάνω μύθο. Αυτό, που ισχύει πραγματικά είναι ότι δεν υπάρχει ιδανικό ωράριο για να καταναλώνουμε τα γεύματά μας. Αντίθετα, αυτά θα πρέπει να προσαρμόζονται στις ώρες και στο πρόγραμμά μας. Ο μοναδικός κανόνας, που ισχύει και θα πρέπει να τηρείται, λέει πως θα πρέπει το τελευταίο γεύμα μας να είναι 2 με 3 ώρες πριν κοιμηθούμε κι αυτό γιατί θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της πέψης, ώστε να μην έχουμε γαστροισοφαγικές ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πολλές φορές μάλιστα, συστήνεται και η κατανάλωση ενός ελαφρούς σνακ 1 με 1,5 ώρα πριν τον ύπνο, όπως 1 γιαούρτι ή 2 φρυγανιές με 1 φέτα τυρί, καθώς βοηθάει ώστε να μην πεινάσουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ παράλληλα διατηρεί σταθερές τις τιμές του σακχάρου.

«Καταναλώνετε κάθε πρωί ένα ποτήρι νερό με στυμμένο λεμόνι και ο οργανισμός σας θα σας ευγνωμονεί»

Το νερό με το στυμμένο λεμόνι είναι ένας από τους πιο γνωστούς διατροφικούς μύθους. Τα διάφορα άρθρα αναφέρουν πως η καθημερινή πρωινή κατανάλωση του συγκεκριμένου ροφήματος με άδειο στομάχι οδηγεί σε μια πληθώρα από οφέλη και το καθιστούν ως το «απόλυτο φάρμακο» για τον οργανισμό.
Ισχύει;
Το νερό είναι απαραίτητο για τον οργανισμό, είτε καταναλωθεί μόνο του, είτε σαν μέρος κάποιου ροφήματος ή φαγητού. Βοηθάει στις διάφορες λειτουργίες, διατηρεί σταθερή την ομοιόσταση των κυττάρων και βοηθάει στη μεταφορά διαφόρων συστατικών μέσα στον οργανισμό. Το λεμόνι, πάλι, είναι καλή πηγή βιταμίνης C, Β6 και Α, περιέχει ασβέστιο, φυτικές ίνες, κάλιο και νάτριο.
Ο συνδυασμός των δύο θεωρείται ευεργετικός κυρίως λόγω του ότι βοηθάει στην απώλεια του βάρους εξαιτίας της πηκτίνης του λεμονιού, η οποία όμως υπάρχει σε τόσο μικρή ποσότητα, που τελικά δε συμβάλλει με κάποιον τρόπο στη μείωση του, αποτοξινώνει τον οργανισμό, κάτι που ήδη αποκλείσαμε σε προηγούμενο διατροφικό μύθο και μπορεί να ρυθμίσει το pH του αίματος, που όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο διατροφικά. Συνεπώς, το νερό με το λεμόνι μπορούν να αποτελέσουν ένα εναλλακτικό ρόφημα για κάποιον, που δε θέλει να καταναλώσει σκέτο νερό ή αναψυκτικά, οι ιδιότητές του όμως δεν είναι θαυματουργές, αλλά ίδιες με εκείνες, που έχουν τα δυο αυτά συστατικά με όποιον τρόπο και αν καταναλωθούν.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου